Sorbinian potasu - sól potasowa kwasu sorbinowego, E-202. Pozyskiwany syntetycznie.
Konserwant.
Pozycja nr 2, jeśli chodzi o popularność. Zaraz za benzoesanem sodu.
Dopuszczalna, rzekomo bezpieczna ilość, podawana oficjalnie to aż 25mg na 1kg masy ciała. Jednakże badania pokazują, że kilka posiłków w ciągu dnia z tym konserwantem, a efekty są bardzo szybko widoczne. Wystarczy zjeść dwie kanapki z "doprawionym" serem i majonezem, i popić je napojem z E-202.
Wywołuje reakcje alergiczne, astmę, może podrażniać skórę, a nawet wywołać problemy behawioralne.
Używany do serów, deserków, pieczywa, gotowych ciast i ciasteczek, czekolady, napojów gazowanych, margaryny, gotowych sosów, jogurtów, maślanek itp.
Nie powinien być stosowany przez alergików, dzieci i kobiety w ciąży.
Stosowany także w kosmetyce i do produkcji papierosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.