Owoce

Owoce

poniedziałek, 16 września 2013

[50] Antocyjany

Antocyjany - w świecie produktów spożywczych to barwniki z klasy flawonoidów, E-163.

Barwniki naturalne, pochodzące z roślin. Barwią produkty na różne odcienie czerwieni, aż do fioletu.

Występują naturalnie w dużych ilościach w takich roślinach jak: maliny, jeżyny, aronia, czarna porzeczka, czarny bez, winogron, oraz w warzywach: bakłażanie, kapuście czerwonej.

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie liście czerwonej kapusty oraz skórki ciemnych winogron.

Barwi się nimi: napoje różnego rodzaju, galaretki, jogurty, deserki, cukierki, dżemy, lody.
Popularne w farmacji.


Samo zdrowie, wydawałoby się.
Niby tak.
Ale jak wszędzie, tak i tu wskazany jest umiar. Przynajmniej wtedy, gdy jesteśmy w ciąży.
Badania wykazały bowiem, że wysoki poziom flawonoidów we krwi ciężarnych, może być odpowiedzialny za wystąpienie u płodu ostrej białaczki szpikowej. Nie do końca wiadomo jak to wygląda statystycznie, wiadomo jednak, że potraktowanie in vitro komórek macierzystych flawonoidami spowodowało pękanie DNA w genie MLL, które mutacje częste są w ostrych białaczkach.
Dalsze badania trwają. Czyli jemy, nie panikujemy, ale też nie przesadzamy.


Cała pozostała grupa konsumentów (z wyjątkiem ciężarnych kobiet) może jeść te barwniki bez żadnych obaw, tak jak je na co dzień owoce i warzywa je zawierające.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.